Van garen tot textiel, zo wordt stof gemaakt

Exclusieve, luxe meubelstoffen zijn prachtig, tijdloos en bijzonder in trek en wij begrijpen waarom. Een kwalitatieve stof voelt comfortabel en zacht aan en is daardoor behaaglijk in een interieur. Er is een groot aanbod en er zit veel verschil in meubelstoffen. Kwalitatief hoogwaardige stoffen herken je aan de natuurlijke materialen waarmee is gewerkt, aan de manier waarop de stof is geweven, de sterkte van de stof en aan de onderscheidende dessins. We nemen je graag mee in het proces van het produceren van de stof. 

Van garen tot textiel

Losse vezels worden tot een garen gespannen. De losse vezels worden geopend, gereinigd, uitgelijnd en in stroken bij elkaar gebracht. De stroken worden vervolgens opgerekt en gedraaid totdat het garen de juiste sterkte en dikte heeft. Vaak wordt het garen daarna geverfd, maar er kan ook voor worden gekozen om het te verven nadat het garen tot een stof geweven is.

Het juiste patroon

In de fabriek worden elke dag honderden meters aan stof geproduceerd in allerlei kleuren en designs. Het ontwerpen van een dessin en de selectie van de kleuren is de volgende stap in het proces. Daarna berekent een computer op basis van het dessin uit hoe het patroon daadwerkelijk gemaakt moet worden en hoe het is opgebouwd qua draden. Aan de hand daarvan wordt de machine ingericht om het juiste patroon te weven. 

750 tot 5000 draden

Na het inrichten van de machines worden de klossen met garen op de machines aangebracht en zo kan het weven van de stof beginnen. Stof bestaat uit maar liefst 750 tot 5000 draden wat de stof super sterk maakt. Als de stof in het juiste dessin geweven is, wordt deze altijd handmatig gecheckt op weeffouten of andere oneffenheden.

Geweven stoffen combineren twee verschillende draadsystemen, de schering en inslag. De scheringdraden lopen in de lengte en de inslagdraden in de breedte. Het weefpatroon is afhankelijk van hoe deze twee systemen worden gecombineerd. 

Er zijn vele verschillende soorten stof en het verschil zit in de materialen waarmee wordt gewerkt en in de manier van weven. Platweesfel is de meest voorkomende weeftechniek. De stof wordt sterk doordat er verschillende garens in de stof zijn verwerkt. Velours is bijvoorbeeld een ander type stof en wordt heel dicht geweven. 

Soepel en zacht

De volgende stap in het proces is het soepel maken van de stof. Dit gebeurt in grote trommels waarin de stof wordt gewassen, zodat deze zacht en soepel wordt en op het meubel comfortabel aanvoelt. Hierna volgt altijd een extra controle. Alle stoffen worden centimeter voor centimeter met de hand gecheckt om perfecte kwaliteit te kunnen waarborgen. 

Sterkte van de stof

Of een stof kwalitatief goed is, wordt bepaald voor diverse factoren zoals de weeftechniek, het vezelgehalte en het onderhoud. Om de stofsterkte en de kwaliteit te bepalen wordt gekeken naar de Martindale test. Er wordt een slijtproef gedaan om na te gaan hoe snel de draden doorslijten en of er kale plekken ontstaan in de stof. 

Met een wollen stof wordt druk uitgeoefend op de desbetreffende stof door wrijvende bewegingen te maken. Deze test is internationaal erkent en het resultaat wordt uitgedrukt in het aantal toeren dat het Martindale apparaat heeft gemaakt voordat er slijtage optreedt. Deze waarden vind je vaak terug op het label van de stoffen. Onze adviseur kan je bij de stofselectie hier alles over vertellen.




Blijf op de hoogte

Laat je e-mailadres achter en ontvang als eerste nieuwe blogs en updates.

Wanneer spreken we af?

Wanneer spreken we af?

In onze showroom kun je onze collectie meubels zien, voelen en ervaren. Of jij nu op zoek bent naar de perfecte designbank, een unieke eettafel of een design fauteuil. Bij ons kun je terecht voor een compleet interieur. 

Afspraak maken

Wanneer spreken we af?

In onze showroom kun je onze collectie meubels zien, voelen en ervaren. Of jij nu op zoek bent naar de perfecte designbank, een unieke eettafel of een design fauteuil. Bij ons kun je terecht voor een compleet interieur. 

Afspraak maken

Stel ons een vraag.
0

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.