Gooische Tam Tam

Nieuwe meubelcollectie Grey7

Hij heeft een andere kijk op dingen, eigenlijk
al zo lang hij zich dat kan herinneren. Pas de laatste jaren is hij daar vertrouwd mee geraakt: dat hij iets ziet, wat een ander misschien niet zo snel ziet. Bertram beerbaumzoekt daarbij graag grenzen op, want: “De mooiste dingen ontstaan op het randje van mislukken”.

Vele, vele woningen, inrichtingen van woningen, winkels en bedrijven, het ontwerpen van deurbeslag, gietvloeren, karpetten, tuinmeubelen, tegels, traprenovatie en nu ook een meubelcollectie, het presenteren van woonprogramma’s en geven van advies: de productie van Bertram Beerbaum is ongekend hoog.

Toch bleef er altijd een soort kwajongenssfeer om hem heen hangen. Die mooiboy uit Hilversum. Hij lijkt arrogant, maar is juist een beetje verlegen – als je hem écht kent. De vermeende arrogantie komt eigenlijk voort uit zijn enthousiasme. Want hij ziet het. En hij wéét dat hij het ziet. En hij wil dat zo graag delen.

EYECATCHER

Gelukkig voor hem, en voor ons, krijgt Bertram hiervoor de ruimte. “Het heeft wel even geduurd voordat ik er vertrouwd mee raakte dat ik dingen anders zie dan anderen. Pas de laatste jaren ben ik daar een beet-je volwassen in geworden. Ik krijg gelukkig de kans om het te tonen, en daarmee ook de bevestiging. Met mijn eigen bedrijf Kabaz, maar ook dankzij de vele coproducties die ik doe met andere bedrijven. Die mij vrij laten in mijn ontwerpen.” Het is inmiddels een flink rijtje, de collecties ‘by Bertram Beerbaum’. Het begon allemaal met traprenovatie. “Dat ligt natuurlijk dicht bij me; ik ben altijd met interieurs bezig. Maar bij het ontwerpen van een product moet je natuurlijk ook bedenken dat het geproduceerd moet kunnen worden. De trap was een aardige opstap. Enerzijds een praktisch ding omdat je naar boven moet. Maar ik vind het ook een mooi element om toe te voegen aan het interieur. Een trap kan, als deze mooi is ont- worpen, een eyecatcher in huis zijn.”

KLOPT NIET, KAN WEL

Er volgden meer collecties. Deurbeslag bijvoorbeeld, in samenwerking met het Nederlandse high-end merk Formani. “Ik wilde het niet te duur maken én anders. Iets dat er niet was. ‘We merken dat je nieuw bent, veel succes’, gniffelden ze bij Formani.

Want in deze markt is eigenlijk alles al bedacht. Ik dacht bij mezelf: waarom is een deurkruk altijd horizontaal, waarom niet een keer verticaal? ‘Dat is raar’, zeiden mensen. Toen heb ik een inbussleutel gepakt en een van onze deurkrukken een kwart slag gedraaid. Toen de eigenaar van Formani bij ons op de zaak kwam voor een bespreking, deed hij zonder nadenken die deur open. Niks raars aan. Dat vind ik leuk, iets doen wat eigenlijk niet klopt en tóch kan. Dat zie je in veel van mijn ontwerpen terug.”

TOTAALBELEVING

In zijn hoofd heeft Bertram het allemaal al bedacht. Daar kan alles, zonder beperkingen. Die zijn er natuurlijk soms wel. Bij producten, maar ook bij het ontwerpen van woningen. In het Gooi wordt soms wel gesproken over ‘zo’n typisch Kabaz-huis’: wit, strak, rieten kap. “Er komen hier klanten die daar specifiek om vragen. Daarbij: in het Gooi, en dan met name in Laren en Blaricum, worden strenge eisen gesteld. Goothoogte drie meter, nokhoogte negen meter, boerderijachtige huizen in landhuisstijl. Eigenlijk is het ‘Kabaz-huis’ het landhuis van deze tijd. Maar Kabaz kan en doet veel meer dan dat.

De combinatie van architectuur, interieur, styling én bouwmanagement is waar de expertise en kracht van Kabaz liggen. Kijk bijvoorbeeld naar het huis op de Tafelbergweg, dat André (de Vos, architect en mede-eigenaar Kabaz, red.) en ik hebben ontworpen. Eigenzinnig en gedurfd. In het verlengde van de wensen en persoonlijkheid van de opdrachtgever is daar een totaalbeleving gecreëerd, waarbij elk element aan perfectie bijdraagt. Dat maakt het verschil met zomaar een mooi huis. En juist dáár ligt onze passie en uitdaging. We nemen de tijd om naar opdrachtgever en specialisten te luisteren maar ook het grotere geheel in ogenschouw te nemen. André ziet weer andere dingen dan ik. Hij is wat meer de realist en ik ben de dromer. Die combinatie werkt erg goed.”

NIEUWE MEUBELCOLLECTIE

Het meest recente wapenfeit van Bertram is de meubel- collectie voor het nieuwe, Nederlandse meubelmerk Grey7. Volwassen geworden of niet, hij is als een kind zo blij ermee. “Elk ontwerp maak ik vanuit mijn passie voor ‘design in context’, zoals we dat noemen. Binnen de context van de gebruiker, bedoel ik daarmee. Design kan nog zo mooi zijn, je moet er wel iets mee kunnen. Zeker als je het hebt over een zitmeubel.

Met Grey7 maken we design bovendien toegankelijk voor een breder publiek. En geven dat publiek ook de ruimte: zo kun je bijvoorbeeld je eigen stof kiezen. Natuurlijk kunnen we adviseren, maar de keuze is aan de klant.”

MULTIFUNCTIONEEL

Bertram vond het geweldig, maar ook knap lastig om te doen. “Waar we best mee aan het worstelen waren, is dat iedereen tegenwoordig in de keuken zit. Een bank is meer om op te hangen, om Netflix te kijken bijvoorbeeld, of te gamen. Maar in een showroom gaan mensen toch netjes zitten. Ik heb gezocht naar een combinatie, een bank die voor beide functies gebruikt kan worden.

Het rugkussen kun je eraf halen en als pouffe gebruiken. Samen met product-designer Sven zijn we daar lang mee bezig geweest. Zitten, schuim snijden, weer zitten, liggen, uitproberen, klosje eronder… Dat was wel even een andere tak van sport. Maar uiteindelijk herken je in die meubelcollectie ook weer diezelfde bravoure in het ontwerp. Dat is nou eenmaal mijn design-signatuur.”

Bron: Gooische Tam Tam editie 3 2018

Zien en ervaren?

Zien en ervaren?

Gratis productadvies in onze showroom in Renkum

Afspraak maken